15 Ağustos 2011 Pazartesi

Merhaba

Açılış yazıma bloga adını veren iki kavramı açıklamakla başlamak isterim. "Finansal Raporlama".

Finans kavramının kelime anlamı sözlükte "para ve parayı temel alan araçlar ve özellikle taşınır değerleri konu edinen mesleklerin tümü." olarak tanımlanmıştır. Finans aynı zamanda, kişilerin veya kurumların maddi gelir elde etmeleri, yatırım yapmaları ve zaman içinde bu yatırımları değerlendirmeleriyle ilgili bir kavramdır. Rapor; karar almada kullanılabilecek her türlü ve her formatta bilgi, raporlama ise; karar almada kullanılabilecek her türlü bilginin çeşitli formatlarda karar alıcılara ulaştırılmasıdır.

Bu durumda Finansal Raporlama da;  Finansal konuları içeren kararların alınmasında kullanılabilecek bilgilerin karar alıcılara ulaştırılması olmaktadır.

Finansal raporlamanın iki tarafı vardır; Raporlayan ve raporlanan. Rapor statik bir yapıya sahipken raporlama bir eylem içeren dinamik bir yapıya sahiptir.

Rapor
  
Raporlama
Tesbit

Aktarma
Statik

Dinamik



Finansal raporlamanın taraflarından Raporlayan niyet odaklıyken, Raporlanan talep odaklıdır. Bir mesaj içerme özelliğine sahip Rapor, raporlayandan raporlanana aktarılan bilgi ve veri niteliğindedir.

Raporlayan 
   
Rapor
Raporlanan
Niyet Odaklı

Mesaj(Bilgi-Veri)

Talep Odaklı



Finansal raporlama işlemi önemli bir kavram olan "Finansal Tablo" kavramını ortaya çıkarmaktadır. Finansal tablolar; "muhasebe sistemi içinde kaydedilen ve toplanan bilgilerin, belirli zaman aralıklarıyla bu bilgileri kullanacak olanlara iletilmesini sağlayan araçlardır” biçiminde tanımlanmaktadır.

Bu özelliği ile finansal tablolar, kullanıcılarına işletme sonuçlarının anlaşılmasını kolaylaştıracak, zaman içinde karşılaştırmalar yapabilecek ve kullanıcılarının işletme hakkında bir yargıya varmasını sağlayacak bilgi verme aracıdır.

Finansal tablolar, muhasebe, uluslararası standartlar ve ilgili diğer konulara ilişkin çeşitli yazılar blogun temelini oluşturacaktır.

Bir sonraki yazıda görüşmek dileğiyle herkese tekrar Merhaba...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder