15 Ağustos 2011 Pazartesi

Uluslararası Finansal Raporlama Standartlarının Kullanılması İhtiyacı


Küreselleşme diğer meslek gruplarını etkilediği gibi iş dünyasının temel fonksiyonlarından biri olan muhasebe mesleğini de etkilemiştir. Küreselleşmeyle birlikte teknolojik gelişmeler, elektronik ticaret ve internet kullanımının artması gibi birçok neden ülkeler arasındaki sınırlar ortadan kalkmıştır. Yatırımcılar ve fon kullanıcıları para ve sermaye piyasalarının küreselleşmesiyle uluslararası alanda yatırım yapmaya ve fon temin etmeye başlamışlardır. Bu süreç finansal bilginin önemini artırmış, diğer meslek grupları gibi iş dünyasının temel fonksiyonlarından biri olan muhasebe mesleği de küreselleşmeden etkilemiştir.
Ülkelerin muhasebe uygulamalarındaki farklılıklar elde edilen mali bilginin karşılaştırılmasını zorlaştırmakta, sermaye hareketlerini engellemekte, uluslararası şirket alım-satım işlemlerinde zorluklar yaşanmasına yol açmaktadır. Bütün bu olumsuzlukların giderilmesi ise, farklı ülkelerde uygulanan farklı muhasebe ve finansal raporlama standartlarının birbirleriyle uyumlu hale getirilmesi yani tüm ülkelerde aynı muhasebe ve finansal raporlama standartlarının aynı biçimde uygulanması zorunluluğunu karşımıza çıkarmaktadır. Bu ise uluslararası kabul gören muhasebe ve finansal raporlama standartları ile mümkün olabilecektir.[1]
Bu noktada UFRS olarak bilinen Uluslararası Finansal Raporlama Standartları (International Financial Reporting Standards- IFRS), dünya genelinde muhasebe standartlarını birbirine yakınlaştırarak, hazırlanan mali tabloların karşılaştırılmasına imkân vermeyi amaçlayan standartlar olarak karşımıza çıkmaktadır.  Uluslararası Finansal Raporlama Standartları uyarınca hazırlanan finansal tablolardaki bilgilerin, işletmenin mali durumunu yansıtan, anlaşılabilir, ihtiyaca uygun, güvenilir bilgiler olması amaçlanmaktadır. UFRS sayesinde, uluslararası alanda yatırımcılar, şirketlerin finansal tablolarını daha iyi anlayıp karşılaştırma imkânı bulabileceklerdir.
Uluslararası Muhasebe Standartlarını oluşturma görevi, 1973’ten 2001 yılına kadar Uluslararası Muhasebe Standartları Komitesi tarafından yürütülmüştür. 2001 yılından sonra ise bu görev Uluslararası Muhasebe Standartları Kuruluna devredilmiştir. IASB tarafından oluşturulan standartlar ilke bazlı olup, finansal tablo kullanıcılarına kayda alma, ölçüm, sunum ve dipnotlara ilişkin rehberlik etmektedir. Toplam 38 standart yürürlükte bulunmakta olup, çoğu tüm sektörlere uygulanacak şekilde olsa da, UFRS 4 Sigorta Sözleşmeleri, UMS 11 İnşaat Sözleşmeleri, UMS 41 Tarımsal Faaliyetler gibi sektörlere özel hazırlanan standartlarda mevcuttur.       

[1] Karacan, S., 2009. Kobi’lerde UFRS’ye uygun finansal raporlama. Kocaeli: Umuttepe Yayınları. s.4

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder